Jesień w Polu i Zagrodzie. Festyn w skansenie Drukuj
07.09.2017.

Niezapomniana podróż do przeszłości festyn „Jesień w Polu i Zagrodzie”.  Zapraszamy do ciechanowieckiego skansenu na imprezę plenerową, która odbędzie się 24 września 2017 r. w godz. 11.00 - 17.00.

Wydarzenie odbywać się będzie na terenie skansenu, na XIX wiecznej wsi podlaskiej. Udział w tym wydarzeniu jest niecodzienną lekcją historii. Poprzez interakcję turysta spotyka się tradycją podlaskiej wsi.
 
Wśród bogatej oferty wydarzeń kulturalnych proponujemy w pierwszy weekend jesieni piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i tłoka – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego.
 
Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych. Zaplanowaliśmy też liczne konkursy z nagrodami. Będą to ziemniaczane zabawy np. Obieranie ziemniaków na czas, ale także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny jesień w polu i zagrodzie, do którego przygotowują się, uczestnicząc w licznych pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się zawsze proste i tradycyjne zajęcia manualne, takie jak wykonywanie słomianych barbie - laleczek z słomy i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów. Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś prac domowych i gospodarskich: praca kowala, obróbka lnu, tkanie na krosnach, przędzenie na kołowrotku, obróbka ziarna w stępie i na żarnach w młynie wodnym, strzyżenie owiec, praca dekarzy – kręcenie snopków, skubanie gęsi i darcie pierza, ręczny wyrób masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Zobaczyć będzie można pokaz pracy zabytkowych silników spalinowych z kolekcji działu techniki rolniczej. Niecodzienną atrakcją będą stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z naszej kuchni polowej tj. placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, sodziaków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego. Na kartoflisku będzie ognisko do pieczenia kiełbasek i ziemniaków. Przez cały dzień będzie można również zwiedzać muzeum.
 
                             

Muzeum Rolnictwa im. Ks. K. Kluka
w Ciechanowcu



Jesień w Polu i Zagrodzie. Festyn w skansenie
 
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Laureat Ogólnopolskiego Konkursu Wzorowa Gmina

Biuletyn Informacji Publicznej

Cyfrowy Urząd

System Informacji Przestrzennej

Informacja Turystyczna

Mapa interaktywna
COKiS
Galeria

Wydarzenia kulturalne

Pytania do Burmistrza
eKartka 
wszystkie »»     

Pogoda Euro Horoskop
ciechanowiec.plciechanowiec.pl