Program
Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy Drukuj
22.10.2017.

W malowniczej scenerii Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, Karol Okrasa nagrywał kolejny odcinek programu „Okrasa łamie przepisy” w całości poświęcony kuchni podlaskiej. Gościem programu był Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego, który opowiadał o lokalnych smakach, podlaskich tradycjach kulinarnych ale i najnowszych osiągnięciach w dziedzinie gospodarki. 

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

fot. Marcin Nawrocki Wrota Podlasia


Emisja programu na antenie TVP1 już w sobotę 4 listopada. Przypomnijmy, że Karol Okrasa, znany i ceniony szef kuchni, w kwietniu tego roku otrzymał tytuł Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego. Jak sam przyznaje - ten tytuł zobowiązuje - stąd pomysł na odcinek jego programu kulinarnego w całości poświęconego naszej regionalnej kuchni, a dokładnie sycącym potrawom, które jadano po zakończeniu pracy w polu.

A jak prace w polu to i maszyny rolnicze, także te zabytkowe, których w ciechanowieckim muzeum przecież nie brakuje (w tutejszych zbiorach jest kolekcja największa w Polsce). Od tego akcentu ma zacząć się i sam program, bo Karol Okrasa nie mógł odmówić sobie przyjemności przejażdżki zabytkowym traktorem. W czasie emisji nie zabraknie też demonstracji prac polowych z udziałem zabytkowych, wciąż działających maszyn rolniczych. Widzowie będą mogli również zobaczyć jak niegdyś wyglądała orka za pomocą pługu konnego. Karol sam chwycił za pług i dzielnie zaorał dwa zagony. Jak wspominał w dzieciństwie dużo czasu spędzał na wsi i prac w polu uczył go dziadek.

- Dziś mało kto jest sobie w stanie wyobrazić trud, który towarzyszył dawnemu rolnikowi. Aby zaorać jeden hektar ziemi, trzeba było przejść za koniem kilkadziesiąt kilometrów, trzymając w dłoniach ciężki pług. Współczesnemu podlaskiemu rolnikowi, który w nowoczesnym ciągniku operuje joystickiem, zajmuje to niewiele czasu. Ale po ciężkiej pracy trzeba coś zjeść – podkreślał w czasie nagrania.

Dlatego i w Ciechanowcu, choć Karol Okrasa gotował pożywne potrawy z lokalnych produktów, to stały się one inspiracją do stworzenia nowych, autorskich dań takich jak rosół z kaczki z ciemnym piwem, razowym chlebem i odrobiną oleju z czarnuszki. Do pozostałych dań wykorzystano sery – w końcu województwo podlaskie jest  największym zagłębiem polskiego mleczarstwa.

Ale nie tylko. Podlaskie – o czym zaznaczył w rozmowie Jerzy Leszczyński - to obecnie także miejsce produkcji najnowocześniejszego sprzętu rolniczego o światowej renomie. A że nasz region nie tylko przemysłem stoi, to i widzowie całej Polski dowiedzą się także co ciekawego można zobaczyć i gdzie smacznie zjeść w Podlaskiem.

Premiera odcinka „Okrasa łamie przepisy” już 4 listopada na antenie TVP1.
 
źródło: wrotapodlasia.pl 
 

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy

Karol Okrasa łamie podlaskie przepisy



 
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Biuletyn Informacji Publicznej

Cyfrowy Urząd

System Informacji Przestrzennej

Informacja Turystyczna

Rodzina 500+

Mapa interaktywna
COKiS
Galeria

Wydarzenia kulturalne

Pytania do Burmistrza
eKartka 
wszystkie »»     

Pogoda Euro Horoskop
ciechanowiec.plciechanowiec.pl