Tłusty Czwartek Drukuj
23.02.2006.

 „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”

Tłusty Czwartek – kiedyś pierwszy dzień Tłustego Tygodnia, który kończył okres Zapustów czyli Karnawału. Zygmunt Gloger tak pisał o pochodzeniu tej nazwy: „Czas przed Wielkim postem, poprzedzającym Mękę Chrystusa i Jego Zmartwychwstanie, zowie się Zapustami, Zapustem lub Mięsopustem, inaczej Karnawałem, od carne avaler, mięso połykać, albo carne levamen, z mięsa się oczyszczać, a najprawdopodobniej od carne vale, mięso żegnaj”.

Kiedyś Tłusty Tydzień był okresem całkowitego folgowania sobie w jedzeniu, aby nasycić się przed okresem postu, rozpoczynającym się w Środę Popielcową. Jadano dużo i tłusto: mięsiwa, słoniny, boczki, słodkie bliny i racuchy smażone na tłuszczu. Pączki i chrust czyli faworki, pojawiły się na polskich stołach już w XVII wieku, nie wiadomo tylko czy wcześniej był to przysmak turecki czy wiedeński. 

Cały okres karnawału, rozpoczynający się w noc noworoczną, był czasem zabaw, barwnych korowodów i maskarad, ale najbardziej huczne odbywały się w ostatnim tygodniu, kończącym się „kusym wtorkiem”. Dziś z tej tradycji pozostały tylko bale sylwestrowe i, zanikające już, zabawy ostatkowe.

W dzisiejszych, pospiesznych czasach, z tradycji Tłustego Tygodnia pozostał tylko Tłusty Czwartek, w czasie którego zajadamy się kupnymi pączkami.

Aby nie zanikła całkowicie tradycja własnoręcznego przygotowania ciast na Tłusty Czwartek proponujemy przepis na chrust:

    FAWORKI ĆWIERCIAKIEWICZOWEJ

400 g mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
8 żółtka
4 jaja
1 łyżka mleka
1 kieliszek araku lub spirytusu
500 g smalcu do smażenia
cukier puder z wanilią do posypania

Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając jaja ubite na pianę.
Rozwałkować ciasto jak najcieniej, ciąć na pasy i przewijać, formując faworki. Natychmiast wrzucać do gorącego smalcu.
W czasie smażenia dokładać ciągle świeży smalec i pilnować, by ogień nie był zbyt duży.
Usmażone faworki wyjmować widelcem i zaraz posypywać cukrem pudrem.
Można zrobić też róże karnawałowe: z ciasta wykroić krążki 3 różnych wielkości; większe naciąć na obwodzie w 5 miejscach, mniejsze w 4, składać zlepiając w środku białkiem.
Smażyć wrzucając najmniejszym krążkiem w dół.
Posypać cukrem pudrem, można udekorować konfiturą.

SMACZNEGO!

Tłusty Czwartek

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Laureat Ogólnopolskiego Konkursu Wzorowa Gmina

Biuletyn Informacji Publicznej

Cyfrowy Urząd

System Informacji Przestrzennej

Informacja Turystyczna

Mapa interaktywna
COKiS
Galeria

Wydarzenia kulturalne

Pytania do Burmistrza
eKartka 
wszystkie »»     

Pogoda Euro Horoskop
ciechanowiec.plciechanowiec.pl