Program
Hodowla żywca wołowego - nowe możliwości dla rolników Drukuj
12.10.2007.

Ukazanie alternatywnych form hodowli bydła, a także wynikających z tego możliwości na lokalnym, krajowym i europejskim rynku - to główne motywy warsztatów dla rolników, które odbyły się 11 października w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Ciechanowcu. W spotkaniu uczestniczyli rolnicy z gminy Ciechanowiec i gmin ościennych.

Warsztaty dla rolników prowadzili doświadczeni specjaliści: prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki, członek Zarządu Andrzej Paździor oraz ekspert ds. Rynku Mięsnego Krzysztof Seredyn. Specjaliści brali udział w gorącej dyskusji oraz odpowiadali na szereg pytań rolników związanych z hodowlą. Celem Zrzeszenia jest uzyskanie wsparcia ze strony administracji rządowej i pozarządowej oraz Unii Europejskiej dla polskich producentów bydła mięsnego, obronę ich interesów, poprawę dochodów, pomoc w organizowaniu się w grupy producenckie i dążenie do powstania Polskiego Zrzeszenia Grup Producenckich Bydła. Więcej informacji na temat działalności Zrzeszenia można znaleźć na stronie internetowej www.beef.org.pl

Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej otworzyło przed hodowcami nowe i obiecujące perspektywy. Szkolenie pt.: „Produkcja żywca wołowego – szansą dla rolników” było odpowiedzią na coraz większe zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego przez rolników. Hodowla żywca wołowego to dzisiaj szansa nie tylko dla wyspecjalizowanych gospodarstw, ale również dla rolników zagrożonych konkurencją dużych producentów mleka. Mogą oni skorzystać, krzyżując swoje krowy z buhajami ras mięsnych i przejść tym samym do hodowli bydła mięsnego, którą można prowadzić przy znacznie niższych kosztach niż w przypadku bydła mlecznego. Na Podlasiu są duże możliwości jeszcze większej produkcji żywca wołowego. W państwach Unii popyt na wołowinę rośnie. To jest bardzo duża szansa dla polskich rolników – hodowców bydła mięsnego. 

W spotkaniu z rolnikami udział wzięli także przedstawiciele władz lokalnych gminy Ciechanowiec oraz Elzbieta Filipowicz - dyrektor Departamentu Rolnictwa w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego i Piotr Tołwiński zajmujący się rejestracją grup producenckich.

Na zakończenie spotkania, uczestnicy warsztatów przyjęli propozycję wyjazdu w okolice Łowicza w województwie łódzkim, w celu obejrzenia hodowli bydła mięsnego prowadzonej przez tamtejszych rolników. W wyprawie wezmą udział rolnicy z gminy Ciechanowiec oraz gmin sąsiednich. Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zorganizuje program pobytu a Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego zadeklarował pomoc finansową w jego organizacji. 

Są jeszcze wolne miejsca - zainteresowani wyjazdem rolnicy proszeni są o zgłaszanie się do pokoju nr 2 Urzędu Miejskiego w Ciechanowcu lub pod numer telefonu 086-277-11-45. Wyjazd planowany jest na drugą połowę listopada i jest bezpłatny.

Hodowla żywca wołowego - nowe możliwości dla rolników

Hodowla żywca wołowego - nowe możliwości dla rolników

Hodowla żywca wołowego - nowe możliwości dla rolników
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Laureat Ogólnopolskiego Konkursu Wzorowa Gmina

Biuletyn Informacji Publicznej

Cyfrowy Urząd

System Informacji Przestrzennej

Informacja Turystyczna

Mapa interaktywna
COKiS
Galeria

Wydarzenia kulturalne

Pytania do Burmistrza
eKartka 
wszystkie »»     

Pogoda Euro Horoskop
ciechanowiec.plciechanowiec.pl