Program
Mąka z Ciechanowca wśród kandydatów do Podlaskiej Marki Drukuj
15.03.2016.
Tradycyjna mąka pszenna tortowa z Młyna Ciechanowiec Jachimczuk i Stanisławski Sp. z o.o.  została zgłoszona do Podlaskiej Marki, jednego z najbardziej prestiżowych plebiscytów organizowanych w województwie podlaskim nieprzerwanie od 10 lat.
Mąka z Ciechanowca wśród kandydatów do Podlaskiej Marki

W tym roku 142 produkty ubiegać się będą o Nagrodę Podlaska Marka przyznawaną przez Marszałka Województwa Podlaskiego. Obecnie trwa II etap konkursu – ocena Kapituły Nagrody, która wskaże po trzech nominowanych w sześciu kategoriach – finałową osiemnastkę, wśród której znajdą się późniejsi zwycięzcy. Posiedzenie Kapituły, podczas którego zostaną wybrani nominowani odbędzie się 17 marca.

Członkowie Kapituły to reprezentanci Rady Przedsiębiorczości, specjaliści ds. gospodarki i nowoczesnych technologii oraz przedstawiciele świata kultury, mediów, organizacji pozarządowych, wśród których znalazło się dwoje mieszkańców Ciechanowca: przewodniczący Kapitule Jerzy Leszczyński – Marszałek Województwa Podlaskiego i Dorota Łapiak – Dyrektor Muzeum Rolnictwa im. Ks. Krzysztofa Kluka.

Kolejny etap konkursu rozpocznie się 4 kwietnia, kiedy to internauci będą mogli głosować na wybrane produkty. Mamy nadzieję, że wśród nominowanych w kategorii Produkt Spożywczy znajdzie się nasz lokalny produkt: „Tradycyjna mąka pszenna tortowa”, o której tak opowiadają właściciele firmy: Historia młynarstwa w naszej rodzinnej firmie zaczyna się w 1901 roku, gdzie na przestrzeni ponad wieku wytwarzaliśmy mąki w młynie wiatrowym, wodnym i elektrycznym. Zdobyta wiedza przekazywana jest kolejnemu pokoleniu, które wnosi duży wkład w modernizację i rozbudowę firmy, dlatego tak sprawnie łączymy wielopokoleniowe doświadczenie i tradycję ze współczesnymi technologiami. Naszym głównym założeniem jest szczególna dbałość o jakość. Tradycyjna mąka pszenna tortowa typ 450 produkowana jest z pszenicy, która pochodzi z czystych ziem podlaskich. Każda partia zboża z miejscowych gospodarstw rolnych jest starannie wyselekcjonowana i poddana analizie w nowoczesnym laboratorium, dzięki temu otrzymujemy wysokiej jakości produkt. Mąka tortowa produkowana jest bez dodatku polepszaczy i środków chemicznych, tylko z naturalnego surowca. To czysta biel uwolniona z ziarna pszenicy, która wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami wypiekowymi, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w gospodarstwach domowych, cukierniach i zakładach produkujących wyroby garmażeryjne. Tradycyjna mąka tortowa typ 450 cieszy się ogromną popularnością wśród naszych odbiorców na terenie Podlasia i innych województw, dzięki sieciom hurtowni i sklepowi internetowemu oraz w polskich piekarniach za granicą.

Rozstrzygnięcie Podlaskiej Marki poznamy 15 kwietnia podczas Gali Finałowej. Wtedy przyznane zostaną również tytuły Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego oraz Ambasadora Podlaskiej Gospodarki.

Organizator konkursu:
Marszałek Województwa Podlaskiego

Realizacja:
Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Referat Promocji
http://podlaskamarka.pl/

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Biuletyn Informacji Publicznej

Cyfrowy Urząd

System Informacji Przestrzennej

Informacja Turystyczna

Rodzina 500+

Mapa interaktywna
COKiS
Galeria

Wydarzenia kulturalne

Pytania do Burmistrza
eKartka 
wszystkie »»     

Pogoda Euro Horoskop
ciechanowiec.plciechanowiec.pl